Dans med svåra steg

Min resa med autism, epilepsi, ADHD och IF i familjen

 • Min digitala föreläsning: Att vara förälder till ett barn med autism
  Nu är den ute – min digitala föreläsning om barn med autism och ett annorlunda föräldraskap! Föreläsningen är indelad i fyra avsnitt: vår resa fram till de olika diagnoserna, fakta om autism, mina ”favoritverktyg” i vardagen och en beskrivning av ett utmanande föräldraskap. Den riktar sig till alla som vill öka sin kunskap och förståelse …

  Fortsätt läsa
 • Ännu en pusselbit på plats
  Sedan Linus fick sin autism-diagnos har vi verkligen försökt stötta och träna honom, på olika sätt och med olika metoder. Det har varit otroligt svårt! Linus förmåga att stanna i en aktivitet som han inte själv valt är mycket begränsad – nära noll. Stora koncentrationssvårigheter. Extremt lättdistraherad och kravkänslig. Svårt att förstå och fokusera på …

  Fortsätt läsa
 • ”I min hjärna är allt i ständig rörelse”
  Känner mig matt. Just nu är Linus känslor så starka. Känsloreglering är satt ur spel. Det svämmar över direkt. Är det en reaktion på övergången till vardag? ”Normal” utvecklingsfas? Jag sätter citationstecken runt normal, för min erfarenhet av utvecklingssprång vid autism är att de är betydligt stormigare än ”normalt”. Har det med hans mediciner att …

  Fortsätt läsa
 • Om matvägran och autism
  Jag undrar om det finns barn med autism där det inte finns en matproblematik. Det är i vilket fall väldigt vanligt. Det kan bero på olika faktorer och handla om olika delar av matsituationen. Upplevelsen av mat och måltidssituationen består ju av så många olika dimensioner. Utseende och konsistens. Det kan handla om att barnet …

  Fortsätt läsa
 • Om minnessvårigheter vid autism och epilepsi
  Så svårt det är ibland, att göra det man vet är rätt när man samtidigt har en stark längtan efter något annat. Jag längtar efter är att höra Linus berätta om sin dag, vad han gjort eller ätit, något han blivit extra glad för, vad som, när jag hämtar honom på förskolan. Idag kan han …

  Fortsätt läsa
 • En riktig människa
  Jag har bara hunnit ett kapitel in i boken, men är redan väldigt tagen. Det är boken ”En riktig människa” av Gunilla Gerland. Gunilla har som jag förstått det i vuxen ålder fått diagnosen ”autismliknande tillstånd”. När hon var barn var det ingen som förstod henne eller den värld som hon uppfattade och levde i. …

  Fortsätt läsa
 • Om de starka känslorna
  Fixeringar, tvång och väldigt starka känslor styr just nu vårt hem med järnhand. Det är en av de där tuffare perioderna som jag vet kommer med jämna mellanrum. Det behövs så lite för att allt ska tippa åt fel håll och komma i en negativ spiral. Vi vet inte vad det är med Linus just …

  Fortsätt läsa
 • Möt superhjältarna som går mitt ibland oss!
  Ett av syftena med min blogg är att förhoppningsvis öka kunskapen och förståelsen för vad autism kan innebära, men ni får mest veta hur det är för just Linus. Jag har via Facebook lärt känna många föräldrar som har barn med autism och är det något jag insett, är det att det finns lika många varianter av …

  Fortsätt läsa
 • Olika världar i vår gemensamma bubbla
  Jag står och gör frukost. Linus sitter vid köksbordet och kollar på en film på Barnkanalen/surfplattan. Plötsligt reagerar jag, men vänta lite nu…sa inte Bing nyss det där? Jo, Linus har dragit tillbaka filmen och ser en viss scen igen. Och igen, igen, igen och igen. När jag tittar på film är handlingen/storyn det viktiga. Jag …

  Fortsätt läsa
 • Rutinbundenhet, fixeringar och upprepningar – vår vardag
  Något som styr vår vardag, kommunikation och samspel med Linus väldigt mycket är hans fixeringar och upprepningar. Några vanliga symtom vid autism är nämligen: Repetitiva eller stereotypa beteenden av olika slag, t.ex. vifta med händerna eller vicka på fingrarna på ett avvikande sätt, använda föremål på ett repetitivt sätt (snurra, rada upp) och repetitivt tal (ekolali, …

  Fortsätt läsa
 • Vad är ett meltdown?
  Jag har använt ordet ”meltdown” några gånger men aldrig fördjupat mig i vad det faktiskt är. Alla som har barn vet att de ibland får stora sammanbrott för absolut ingenting, som om världens undergång var nära. Många kallar det trots. Jag minns t.ex. när Hannah 2,5-3 år bryter ihop fullständigt för att jag bredde ut …

  Fortsätt läsa
 • Tidiga tecken
  För en tid sedan blev jag kontaktad av en journalist som ville intervjua mig för webbtidningen Special Nest. Reportaget blev publicerat igår (länk). Vi pratade bland annat om hur Linus var som liten och när vi upptäckte att han var ”annorlunda”, så jag har funderat lite kring det. Nu, med facit i hand, kan jag …

  Fortsätt läsa
 • Med sinne för detaljer
  Efter olyckan på Gran Canaria frågade jag psykolog och specialpedagog på Hab hur jag kan träna Linus på ”Stopp” och ”Stanna” så att detta inte händer igen. De trodde tyvärr inte att det skulle vara så effektivt, men förklarade att vi istället behöver träna honom på att se sammanhang. Han ser inte det idag, hans …

  Fortsätt läsa
 • Superhjältarna som går mitt i bland oss – Världsautismdagen 2016
  Den 2 april har FN utsett till Världsautismdagen. Jag tror det behövs ökad kunskap och medvetenhet om autism. Något jag snabbt lärde mig efter Linus diagnos och efter att ha lärt känna flera andra som har barn med autism, är att inget barn är det andra likt. Man kan beskriva inom vilka områden autismen yttrar …

  Fortsätt läsa
 • Om urspårade tåg och bilar
  Jag hittade en så bra liknelse av beteendevetare Jessica Jensen om hur barn med autism bland annat fungerar. Hon menar att barn med autism är som tåg och att vi vuxna ska vara deras spårläggare. Tåg-barn behöver sitt spår och sin tidtabell för att fungera, de har svårt för att starta, stanna och plötsligt svänga …

  Fortsätt läsa
%d bloggare gillar detta: