Dans med svåra steg

Min resa med autism, epilepsi, ADHD och IF i familjen

Ett av syftena med min blogg är att förhoppningsvis öka kunskapen och förståelsen för vad autism kan innebära, men ni får mest veta hur det är för just Linus. Jag har via Facebook lärt känna många föräldrar som har barn med autism och är det något jag insett, är det att det finns lika många varianter av autism som det finns barn som har autism! Så nu tänkte jag att ni ska få träffa några av de fina barnen som jag följer på något sätt.

Alvar 4 år
Alvar har ett fungerande språk även om han pratar mer som ett yngre barn. Han pratar mycket och gärna utan att alltid vara så intresserad av responsen från andra. Han blandar även gärna in engelska ord och låtsasord vilket kan göra att det ibland är svårt för utomstående att förstå vad han säger. Att hålla tråden i ett samtal och svara på frågor som ”varför” är också utmaningar.

Alvar älskar andra människor och barn men har inte alltid riktig koll på hur man bäst beter sig i sociala sammanhang. Han har svårt att vänta och följa regler om han inte är motiverad. Han har dålig impulskontroll. Lek med andra än syskon är än så länge svårt och han tar t.ex. gärna fysisk kontakt, även med vuxna han inte känner väl. Han pratar med de flesta han går förbi (oavsett om de vill eller inte 😉).

Alvar tycker om att springa fram och tillbaka men springer även på stället. Han fladdrar med fingrarna framför ögonen och låter samtidigt. Detta gör att han sticker ut en del. Han har olika intressen som han i perioder ägnar sig åt väldigt intensivt (t.ex. pussel och Thomas Tåg).

Förutom begränsningarna som hör till diagnosen så har den även inneburit att han lärt sig prata engelska helt på egen hand, han sätter utan problem ihop meningar på 7-8 ord. Han kunde även redan som 3-åring lägga pussel på 150 bitar själv. Han är snäll och glad större delen av dagen och har alltid nära till skratt.

Malte 4 år
Malte har svårt med fantasilekar, men är väldigt social och gillar att hänga med andra barn. Han har en svår språkstörning, pratar mycket men kan bara ca 5 riktiga ord. Han kommunicerar med hjälp av bilder, gester och ljud.

Malte har inte så mycket repetitiva beteenden. Stimmar genom att bita på sina kläder. Han dras till vatten och är galen i skärmar (ipad, tv, mobil).

Han knuffar ibland andra barn när han vill ta kontakt och kan bita sin mamma när han blir exalterad och glad, aldrig när han är arg. Malte är en superglad och charmig kille med mycket humor, är väldigt social och gillar sällskap.

Kevin 2,5 år
Kevin leker inga rollekar. Han tar gärna kontakt med andra barn och är social men skapar ingen lek med dem. Han har svårt för att fantisera. Pratar och babblar i samma mening. Kan upprepa samma mening flera gånger efter varandra.

Kevin älskar att rulla på hjul och att glida saker på golvet som TV-kontrollen, en bok eller blöjpaket. Han ligger då själv på golvet i en speciell position. Oftast fastnar han för en sak som han gör i 3-4 veckor och övergår då till något annat.

Kevin har gått på simning i ca 2 år. Älskar det och är grym på det. Han har även ett väldigt bra minne!

Sam 4 år
Sam leker inga fantasilekar, men kan delta i gruppaktiviteter t.ex. rita tillsammans eller cykla med andra. Han har varit lite sen med talet, men tar igen sig ganska bra och kan många ord nu. Han vet dock inte riktigt själv vad allt han säger betyder.

Sam vill gärna vara förberedd om familjen ska göra något speciellt. Han fastnar lätt i rutiner och om han gillar något vill han gärna göra det hela tiden. Ett tag gillade han att rita och då ritade han upp ett kollegieblock på två dagar. Han stimmar med ett ljud han gör när han är glad eller upprörd. Sam älskar tvättmaskiner, fläktar och saker som snurrar – han fastnar i mönstret.

Han kan bli väldigt arg och ledsen när något inte blir som han vill, dock är han inte utåtagerande. Känslig för mycket intryck. Sam är ofta väldigt glad och får andra att tycka om honom. Han säger roliga saker och är väldigt mysig. Duktig på att rita.

Caspian 4,5 år
Caspian leker inga rollekar och leker mer bredvid än med andra barn. Dock så iakttar han andra barn mycket och härmar sen efter. Han gillar att vara med sina äldre systrar som är 9 år. Han har en försenad språkutveckling men har utvecklats enormt det senaste året. Familjen använder mycket bilder och scheman som kommunikationsstöd.

Caspian flaxar med armarna när han blir uppspelt. Han är pedantisk (gillar ordning och reda, ställer sina skor fint, hänger upp jacka, dukar av etc). Han vill helst ha samma kläder jämt.

Han får utbrott när det inte blir som han tänkt t.ex. om föräldrarna åker en annan väg än den han tänkt eller om han inte får ha sin smutsiga tröja som han haft en vecka. När han möter nya personer som han inte känner, luktar han på dem vilket kan leda till pinsamma situationer, t.ex. på fik när han går fram och luktar på personen vid bordet bredvid.

Caspian lär sig snabbt när det är något som intresserar honom. Han är väldigt glad och charmar de flesta. Han har humor och kan även vara väldigt mysig och gosig.

Linus 4.5 år
Linus talar flytande men har svårt med många uttal och förstår inte alltid innebörden av uttryck han använder. Han fastnar i vissa fraser/frågor som upprepas många gånger dagligen under flera månaders tid, innan han fastnar för en ny. Han har svårt att föra ett längre samtal och hålla tråden och kan inte svara på abstrakta frågor. Linus har börjat leka lite rollekar, men upprepar då en och samma rollek/scen många många gånger. Älskar det förutsägbara, upprepningar och fastnar otroligt lätt i rutiner som sedan är svåra att bryta.

Linus är social och hälsar på alla vi möter (och undrar frustrerat varför vissa inte hälsar tillbaka). Väldigt artig. En kärleksfull gosig kille som ofta talar om för oss att vi är hans bästa kompisar. Linus har väldigt svårt att vänta, är impulsiv, förstår inte faror och har kort tålamod. Det är starka känslor på alla håll och han kan få panik när det inte blir som han tänkt sig/vill. Det tar väldigt lång tid att lära sig nya saker. Nya saker och rutiner upplevs ofta som obehagliga. Han kan fokusera länge på det han själv gillar, men har stora koncentrationssvårigheter för övrigt. Som stim böjer/vrider Linus på saker. Han har ofta något böjbart i handen som han meckar med. Känslig för mycket sinnesintryck omkring honom och verkar uppleva känsel, smak och smärta på att annorlunda sätt.

Linus avskyr hål, knappar och kragar. Han älskar automatiska biltvättar och kan sitta länge och titta på biltvättar på Youtube. Högtalare är en annan passion. Han har svårt att se helhet och sammanhang, men har ett grymt snabbt öga för de detaljer som intresserar honom!

Sofia, snart 3 år
Sofia är ganska lugn och väldigt glad av sig. Hennes största utmaning ligger i kommunikationen. Hon har ingen verbal kommunikation men jollrar ganska ofta. Hon kan säga titta, mamma och pappa, men föräldrarna är inte säkra på att hon riktigt förstått vad orden betyder. Hon har inte förstått nyttan av bildstöd än utan blir snarare upprörd när man tar fram bilder. Föräldrarna förstår henne oftast, men upplever att hon inte förstår dem. Hon kan bli väldigt ledsen om hon inte blir förstådd direkt. Hon har ingen tålamod alls.

Sofia kan lite TAKK-tecken men använder dem endast via sång. Hon kan t.ex. sjunga Dansa min docka med TAKK-tecken men vet inte hur man visar tecknet för dricka. Föräldrarna har arbetat med TAKK och bildspel i snart 18 månader och utvecklingen går framåt men väldigt långsamt. Hon har nu börjat dra med föräldrarna dit hon vill gå t.ex. hämta dem för att visa att hon vill dricka vatten.

Sofia har ett ganska fint socialt samspel med vuxna, bra ögonkontakt och tycker om att umgås med vuxna och äldre barn. Verkar inte ha behov av att vara med barn i hennes egen ålder då hon inte bryr sig om dem alls. Hon har inga problem med att vara i en festlokal med 50 personer utan verkar snarare tycka att det är roligt med massa människor omkring henne.

Sofia älskar böcker och kan gå runt i ett bibliotek i timmar och titta i böcker, ibland t.o.m. lukta på dem. Ett annat intresse är vatten – hon älskar att simma och att leka med vatten. Hon lärde sig simma utan armpuffar innan hon lärde sig gå! Hon är en riktig kämpe. Även om det tar lite tid så kämpar hon så mycket, ser inga hinder och ger inte upp!

autism2

Det finns så klart mycket mer man hade kunnat berätta om de här goa barnen, men ser ni det jag ser? De har svårigheter och begränsningar inom samma områden men alla på sitt eget sätt. Ingen är den andra lik. Det syns inte på utsidan. Om ni möter dem på lekplatsen kanske du inte märker något speciellt först. Det syns inte hur de behöver anstränga sig så mycket mer för att klara det andra barn klarar per automatik. Det är viktigt att ha med sig. Vi vet aldrig vad de vi möter har i ryggsäcken.

Jag har det senaste året lärt känna föräldrarna till de här och flera andra barn med autism. Vi lär av varandra, tipsar om övningar, strategier, bemötande osv., stöttar och peppar när någon har det tufft och glädjs tillsammans över barnens alla små framsteg. Det stödet betyder mycket. Även om jag har ett fantastiskt stöd av familjen, vänner och kollegor, så är det här gänget betydelsefullt. De vet precis och det är skönt.

Tack för att ni ville dela med er!!

Länk till gammal inlägg om vad autism är: Superhjältarna som går mitt ibland oss

En reaktion på ”Möt superhjältarna som går mitt ibland oss!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: