Dans med svåra steg

Min resa med autism, epilepsi, ADHD och IF i familjen

Efter olyckan på Gran Canaria frågade jag psykolog och specialpedagog på Hab hur jag kan träna Linus på ”Stopp” och ”Stanna” så att detta inte händer igen. De trodde tyvärr inte att det skulle vara så effektivt, men förklarade att vi istället behöver träna honom på att se sammanhang. Han ser inte det idag, hans värld är nog väldigt fragmentarisk. Ett sätt att träna detta är att ”ritprata” efter något har hänt. Att helt enkelt rita upp som en kort serie med streckgubbar medan man berättar och på så vis visualisera det som sägs. Barn med autism har lättare att förstå och tolka det som de ser, istället för att bara lyssna. Jag har testat att rita och prata om vad som hände just vid poolen när han föll och jag tror verkligen att det kan vara en bra metod för oss. Jag ska bara utveckla min ritning något… ;D

IMG_20160407_221157

Nä Linus ser och kopplar ofta inte ihop sammanhangen, däremot ser han och fastnar lätt för detaljer (de som han intresseras av). Han kan gå in i ett rum och inom loppet av en sekund identifierat all elektronisk utrustning 😀 Han älskar högtalare, radioapparater, CD-spelare och datorer. Sedan finns det detaljer som han ogillar skarpt. HÅL är en sådan sak. Här kommer hålets påverkan på vår familj – topp-fem-lista – nedräkning:

5. På den tiden han hade napp behövde man inte oroa sig för trasiga nappar i munnen. En spricka i nappen väckte sån frustration att det inte gick att missa.

4. Det är inte längre lönt att köpa tröjor med knappar (och därmed hål). No way! Det samma gäller byxor – endast resår är välkommen i garderoben. Linus har gått halva vintern i en på tok för liten overall. Overallen i 110 som vi hade att erbjuda som alternativ (Hannahs gamla) hade ett pyttelitet hål på benet. Piratpyjamas i fint skick, bye bye! Litet hål på benet. Oj vad vi diskuterat detta många gånger efteråt!

3. Linus ska äta ett äpple på Gran Canaria, men kommer inte igenom skalet. Hjälpsam moder tar ett bett för att hjälpa, utan att förankra först. Sammanbrott deluxe i allmänhet, för att äpplet nu var sönder

2. Linus ska precis gå och lägga sig hos mormor och morfar. Tvärnitar i dörren och konstaterar att det är HÅL i sängen. Och ja, ett pyttelitet hål i sängöverdraget var där faktiskt! Linus vill inte befatta sig med sängen. Super-mormor hämtar syväskan, syr snabbt igen hålet och Linus somnar gott.

1. Badkaret på vår senaste resa hade en spricka. Linus påpekade detta varje gång han gick in i badrummet och när det var dags för första duschen, var paniken ett faktum. Vi fick hjälpas åt att duscha honom den gången och vi svor sedan på att aldrig tvinga honom till det igen. Jocke gick och pratade med receptionen, förklarade att vår son hade svåra issues med hål/sprickor. Dagen efter flyttade vi till en annan stuga! Med helt badkar 😀

IMG_20140624_085010

Gammal bild – ursöt polis med sinne för detaljer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: