Dans med svåra steg

Min resa med autism, epilepsi, ADHD och IF i familjen

Vår funkisresa startade 2014 och trots att vi i stort haft ”tur” och inte klämts för allvarligt mellan stolarna, så har jag genom åren uppmärksammat mycket som borde förändras.

Jag minns känslan när Linus fått sin autismdiagnos, vardagen var kaos, vi var desperata efter hjälp och det var kö till insatserna på hab. 30 dagar till inskrivning. 7-8 månader till träningsprogrammet MII. I väntan på det lite akutcoachning av specialpedagog – kötid 3-4 månader.

Jag har upplevt ångeståret inför skolstart där stöd och vägledning för funkisföräldrar helt saknades. Upplevt ett placeringssystem med noll hänsyn till funktionsnedsättningar och barnets bästa. Har mycket ovilligt fått acceptera att Linus blivit tilldelad ett skolår mindre pga hans intellektuella funktionsnedsättning.

Jag har förlorat kampen om skolskjuts även för fritids. Jag har försökt få färdtjänst till Linus, överklagat till Förvaltningsrätten, sökt igen, stångat mig blodig. Och accepterat att färdtjänst tydligen inte är för alla.

Jag har gråtit och fallit vid avslag om utökad korttidsvistelse – men rest mig och fått rätt. Jag har upplevt utredningssamtal där handläggaren försökt kartlägga vår ”arbetsinsats” runt Linus och insett att de psykiska funktionsnedsättningar inte passar i deras mallar.

Jag har upplevt konsekvenserna av den vanliga skolan för barn med ADHD.

Jag har upptäckt att man varken får ta ut VAB eller kontaktdag vid bedömningssamtal med kommun eller Försäkringskassan.

Men som sagt, vi har haft ”tur”. För jag har tagit del av många berättelser från mina följare på Instagram och podden som gör riktigt ont att läsa. Om bristen på hjälp från BUP trots akut psykisk ohälsa, lååånga köer till utredning och till insatserna från hab, barn utan skolgång, familjer utan försörjning för att de måste vara hemma med sina barn, kränkande assistansbedömningar osv.

Det var därför jag ville starta Funkisuppropet – för att ge en mer samlad bild av allt som MÅSTE förändras. Det blev 10 punkter, men det finns mycket mer. Idag har över 5500 personer skrivit under 💥

Igår blev jag intervjuad av P4 Malmöhus – du kan lyssna HÄR med start 13 minuter och 40 sekunder.

Och idag skriver jag på Sydsvenskan Opinon om Funkisuppropet. Läs HÄR och dela gärna så vi når fler!

TACK alla ni som engagerat er! Snart är det dags att avsluta insamlingen och skicka till berörda ministrar, men arbetet för förändring fortsätter. Har du ännu inte skrivit på, gör det 😘

https://www.mittskifte.org/petitions/funkisuppropet

Följ mig på Instagram, där är jag mer aktiv: kontot Marionettmamman.
%d bloggare gillar detta: