Dans med svåra steg

Min resa med autism, epilepsi, ADHD och IF i familjen

Allt vi gör anpassas helt efter vad Linus klarar och vi kan hantera. Allt, inklusive högtider och födelsedagar. Efter hand som åren gått har jag allt mer saknat det ”vanliga”, att ibland bara få göra något utan att kratta, förbereda, rensa triggers, avleda och vara på helspänn. Dessutom pågår Hannahs barndom här och nu, inte om tio år. Hennes behov är precis lika viktiga. Det ska bli bra för båda och det blir det sällan samtidigt.

Så årets strategi är att köra dubbelt! Hannah fyllde år förra veckan och skulle vara hemma pga. lite känningar i halsen. Hon kom själv dagen innan och hade tänkt ut ett förslag. ”Säg inget innan om att jag fyller år, låt honom äta först innan du berättar. Och kan ni inte stoppa alla paket i en svart säck och sedan plocka fram dem en och en?”. Hon vet precis hur det kommer bli annars. Stressen hon kommer känna under öppningen. Konflikten om vem som ska öppna som kommer ligga och flåsa henne i nacken hela tiden. Risken för övertändning och krasch. Det fick mig att tänka om. Så här gjorde vi:

Vi sa inget innan om att det var hennes födelsedag. Jag och Linus gick upp som vanligt, han fick sitt dagliga morgonanfall, vi åt frukost tillsammans och jag gjorde honom redo för skolan. När allt var klart berättade jag. Linus ville genast slå in en apelsin och en bil i papper. Vi väckte Jocke och tågade in – med endast fyra paket. Det blev en precis lagom lång stund. Sedan fick Hannah frukost på sängen medan jag hjälpte Linus till skoltaxin. Efter det – runda två!

Jag och Jocke tågade åter in och sjöng och den här gången hade vi fler paket. Det var helt underbart att se Hannah kunna sitta i sängen med alla paket runt omkring sig och öppna i lugn och ro! Därefter hade vi en mysig dag hemma. Vi beställde hem favoritmaten, spelade spel, åt tårta och hon kunde blåsa ut ljusen själv utan stressad lillebror som absolut vill blåsa själv.

När Linus kom hem dukade vi åter upp till fika – vi vill ju ge honom upplevelsen av att fira sin syster också. Men han kom aldrig till bordet. ”Sen!” sa han hela tiden när vi försökte locka honom. Nej, firande och tillställningar är inte hans grej helt enkelt. Han hade roligt med ballongerna iallafall.

På kvällen när Linus somnat åt vi en god middag tillsammans. Vi klädde även granen – något som vi tyvärr gett upp att göra tillsammans med Linus, efter flera urspårade försök. Hannah var så nöjd med sin dag! Linus reflekterade inte alls över att han inte varit med och klätt granen dagen därpå. Däremot lyckades han välta den direkt…

Nu står vi inför julen och vi kör samma koncept – två julaftnar! Idag den 23:e har jag och Jocke semester, men vi har fått tillstånd att ha Linus på fritids några timmar (TACK!!). Så idag blev det julbord, julfika och lite julklappar för Hannah! Ikväll när Linus somnat fortsätter vi med julgodis och uppsittarkväll tillsammans. 

Julafton imorgon blir Linus-anpassad och jag hoppas att vi får till en riktigt mysig dag – som vi brukar. Vi är numera alltid ensamma, något annat fungerar inte. Vi tänker börja med lek i Folkets park, sedan julbord, Kalle och tomte. Jag hoppas innerligt att vi ska klara dagen utan stora sammanbrott, något vi tyvärr får hantera för ofta just nu. Jag tror att det kommer bli bra!

Häromdagen skickade jag mitt bokmanus till fem förlag. Håll tummarna nu. Får jag inte napp trycker jag själv, så oavsett – 2021 kommer min bok! 😄

Önskar er alla en riktigt fin julhelg!!

%d bloggare gillar detta: