Dans med svåra steg

Min resa med autism, epilepsi, ADHD och IF i familjen

Jag och en annan npf-mamma jag lärt känna lite över instagram, började diskutera att vi sällan känner igen oss i råd som ges till utmattade och stressade personer. Råden känns ofta inte ens möjliga. Så vi började snickra ihop en egen lista med råd en överlevnadsguide för npf-föräldrar!

Jag & fantastiska Neg Mottaghi
(grafik Erik Hjortek)

Prioritera & solla
bland vardagssysslor, gemensamma och egna aktiviteter. Gör det som känns viktigt och ger energi. Säg hejdå till energitjuvar.

Välj familjeaktiviteter med omsorg
Lägg ner att försöka leva ett vanligt liv där barnet sätts i situationer som blir för svåra. Välj och anpassa det som faktiskt har en chans att fungera. Tacka nej till resten.

Släpp idealet om det ”perfekta” familjelivet
Det är ok att inte familjen sitter samlade och äter frukost/lunch/middag ihop. Alla familjer har sina sätt. Gör det som fungerar. Alla sätt är ok.

Be om hjälp
från familj, vänner eller via kommunen.

Köp hjälp om du kan
Om du har möjlighet, investera i städhjälp. En gång i veckan, en enstaka storstädning eller kanske bara en fönsterputs. Storhandla mat online eller beställ en matkasse.

Välj dina fighter
Välj fighter noga – anpassa resten så som barnet behöver ha det.

Dela almanacka
Dela kalender digitalt med din partner så båda automatiskt ser alla inbokade aktiviteter. Ha en klassisk familjealmenacka där du får en tydlig överblick över månadens alla aktiviteter.

Lyssna på kroppen & sätt gränser
Sätt gränser – hemma och på jobbet. Träna på att säga Nej när du inte orkar.

Se mikropauserna
Även hushållssysslor kan ge vila om den andra föräldern tar barnet. På med en bra podd som får dig att skratta när du tömmer diskmaskinen eller hänger tvätt.

Hjälp varandra
om ni är två föräldrar. Försök förstå din partners behov. Ge varandra möjlighet att vila en stund eller komma ut då och då.

Sänk kraven på dig själv
Sätt inte upp höga krav på hemlagad mat, ett rent hem och på konstant träning av barnet eller att alltid klara ett perfekt lågaffektivt bemötande. Gör så gott du kan för dagen – det är good enough ❤

Se det du klarat
Lägg inte fokus på det som inte blev bra. Titta varje kväll på allt du gjort och alla situationer du faktiskt klarat bra!

%d bloggare gillar detta: