Dans med svåra steg

Min resa med autism, epilepsi, ADHD och IF i familjen

Tvätta gosedjurstvånget är tillbaka. Linus fastnar i tvång kring saker direkt. Om det bara hade varit basic saker som fungerar…icke. Allt går överstyr liksom, snabbt.

I våras såg han när jag skulle tvätta och ville hjälpa till. Det är ju sånt fint pedagogiskt man ska göra tillsammans med sina barn, eller hur? Det fungerar aldrig. Så här gick det till när tvättandet ballade ur: Linus smugglade in en strumpa som han tog från rentvätten. Inte så farligt tänker du? Jo. För nu var ett nytt tvång satt – Han ville att jag ska tvätta typ heeela tiden, ville att jag ska lämna rummet så att han kunde smuggla in nått som inte ska tvättas och om jag inte går och låter honom göra det blir han tvärilsk, slår, får panik, gråter och ja…kaos. Men jag måste ju ha koll, han kan ju stoppa in vad som. Det gick snabbt över till att han skulle smuggla in ett gosedjur…och ett blir många innan jag hann blinka. Och vips hade vi ett stort problem. Dessa konflikter höll på i våras och jag slutade tvätta inför honom för att inte trigga tvånget. Minns inte hur, men plötsligt var problemet borta. Jag har fortsatt att undvika att tvätta inför honom (en av många saker jag inte gör inför honom).

Men det är inte så smidigt att få ihop livet och alla måste om vardagssysslor inte kan utföras när som. Jag började tvätta lite mer öppet igen. I förrgår såg Linus och ville tvätta. En stresskänsla infann sig direkt, men okej… För nån dag sen var det bara katten och hunden. I går tvättades alla de på bilden och flera av dem tvättades dagen innan också.

Idag när vi kommer hem efter att ha tittat på tåg är det dags igen och han kommer dragandes på en hel hög inklusive en gigantisk krokodil. Krokodilen lyckas jag förhandla bort. Sen påbörjar Linus inpackningen av jag vet inte hur många gosedjur och jag känner att jag måste ha koll, men så fort jag sneglar åt hans håll får han ren panik, skriker, puttar ut mig och slår till. Jag försöker förklara, men han vrålar så fort jag öppnar munnen. Hans stresspåslag är stort, mitt med. Nu snurrar ett gäng gosedjur (och förhoppningsvis inget annat) runt i maskinen och vi konstaterar: Nu måste detta brytas! Rycka plåstret, ta konsekvenserna.

Nu gäller två saker: 1. Linus får inte tvätta alls och vi kommer få ta x antal utbrott pga det. 2. Vi kan endast tvätta när han är i skolan eller sover ett bra tag framöver. Detta är en detalj vi brottas med. Helgens känsla är: Jag. Orkar. Inte.

%d bloggare gillar detta: