Dans med svåra steg

Min resa med autism, epilepsi, ADHD och IF i familjen

Jag är så glad för stödet min namninsamling har fått! På två dygn har nästan 200 personer i Malmö skrivit under den. Igår fick jag ett mejl från Malmö stad där det stod: ”Ditt initiativ har uppnått 100 stödsignaturer och skickats till berörd nämnd för behandling.” Nu är vi många föräldrar till barn i grundsärskolan som håller andan och inväntar grundskolenämndens svar.

Frågan om skoltaxi till fritids på lov- och studiedagar har gjort att jag kommit i kontakt med andra malmöföräldrar i samma situation. Hon som är ensamstående utan bil som måste åka med sitt barn i färdtjänsten till fritids och därifrån ta cykeln till och från arbetet för att sedan åka färdtjänst hem igen. Hon som saknar bil vars barn till hösten kommer att ha 7 km enkel resa till fritids och inte vet hur de ska lösa detta. Hon som fick åka med sitt barn i färdtjänsten till fritids och sedan ta sig hem med buss inklusive tre bussbyten (!), för att sedan åka till arbetet en stund innan samma procedur måste upprepas för hämtning.

Färdtjänst är inte ett bra alternativ. Vem vill sätta sitt barn i en bil med ny främmande chaufför varje dag? Vem vill sätta sitt barn i en bil och inte veta och kunna förbereda barnet på om resan kommer att ta 10 eller 70 minuter? Vem vill sätta sitt barn i en bil och veta att barnet kan komma att lämnas ensam i en olåst bil medan chauffören hjälper en passagerare upp till lägenhetsdörren? Ingen förälder vill det! Absolut ingen. Och särskilt inte när barnet har en intellektuell funktionsnedsättning och kognitivt fungerar som ett betydligt yngre barn. Jag fick förresten lära mig i fredags att ”färdtjänstlagen står över barnkonventionen i Sverige”… Jo då.

Barnkonventionen är numera lag i Sverige. Barnkonventionens artikel tre säger att ”barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn”. Så, grundskolenämnden i Malmö – vad är barnets bästa? Att få åka till fritids med sin vanliga skoltaxi och känd chaufför? Eller att (om det ens blir beviljat) åka färdtjänst med ny chaufför varje dag, olåst dörr, eventuellt samåkning med vuxna som har psykiska ohälsa och vid behov lämnas ensamma i olåst bil en stund? Ni måste inte enligt skollagen erbjuda de här barnen skolskjuts till fritids då föräldrarna måste arbeta, men ni kan välja att göra detta – precis som Stockholm, Borås, Uppsala med flera har gjort. Vi är som sagt många utmattade föräldrar med en konstant utmanande vardag, som nu håller andan och väntar på ert beslut. Vad anser ni är barnets bästa?

Bor du i Malmö och vill skriva på min namninsamling? Du hittar den HÄR eller på Facebook sidan Malmöinitiativet. TACK alla ni som skrivit på och delat insamlingen!

%d bloggare gillar detta: