Dans med svåra steg

Min resa med autism, epilepsi, ADHD och IF i familjen

Jag är antagligen sist på bollen nu, nästan så det blir pinsamt att vi låtit detta fortgå. Iallafall, så här ligger det till:

För många (alla?) föräldrar till barn med autism är surfplattan något man helt enkelt inte vill leva utan. För Linus fyller den flera funktioner. På morgonen gör den att han klarar att sitta och lugnt äta frukost med oss vid bordet (oftast med Bing från Barnkanalen). När han är trött eller uppvarvad kan surfplattan hjälpa honom att varva ner. Han går in i en bubbla och stänger av allt omkring sig vilket han behöver få göra det då och då under dagen. En flygresa utan surfplatta vill jag inte ens föreställa mig.

På surfplattan har Linus lite pedagogiska appar, spel, Netflix, Barnkanalen och YouTube – och det sistnämnda har fört med sig både gott och ont. Det goda är när han tittar på filmklipp som tragglar färger, former, bokstäver, siffror osv. Det är så Linus lär sig. Vi kan inte verbalt förklara sådana saker för honom, han förstår inte. Men ser han det tillräckligt många gånger så lär han sig! Han älskar att titta på biltvättar och är en musikälskare – även här är YouTube en guldgruva. Han blir lugn av att gunga i soffan till favoriterna som just nu är AC/DC, Kiss och låten Despacito. Men det finns en baksida…

Hur han hittar dit vet jag inte, men han älskar amerikanska halloweenpynt-filmer på läskiga skelett som kravlar sig upp ur marken mm. och idiotiska klipp på ryska familjer som på knagglig engelska spelar upp en zombieinvasion och spindelattacker – där barnen mest springer runt och skriker. MYCKET festligt tycker Linus. Just skriken. Och vad gillar barn med autism att göra? Upprepa, upprepa, upprepa.

Linus har alltid ägnat sig dagligen åt att spela upp och ”dramatisera” YouTube-klipp. Ingen förstår riktigt vad han gör eller pratar om, förutom vi som sett dem. Nu är vi inne i en väldigt högljudd (och ja jobbig) period med mycket vrål och skrik. Alltså inte för att han är arg utan för att det är kul att skrika högt. Vet inte hur många gånger om dagen jag känner hur adrenalinet fullkomligt sprutar ut i kroppen pga. ett plötsligt högt vrål.

Så lite för sent faller polletten ner – det är YouTubes fel. Vi har en gång tidigare haft en lång paus från YouTube och häromdagen bestämde vi oss för att köpa en ny surfplatta eftersom den gamla var sprucken och samtidigt ta bort YouTube (och gömma ikonen på TV:n). Igår inhandlades en Lenovo-surfplatta och vad fanns där? Jo den extremt piffiga funktionen ”Vuxenkontroll” av just YouTube!

På plattan har han inte den vanliga YouTube-appen utan klickar på en videoikon. Där under har vi gjort olika temamappar som hämtar filmer från YouTube som vi sagt är ok.  Nu kan han ha kvar sina musikvideos, biltvättar och pedagogiska klipp men inga fler ryska plastspindelattacker och skrikande ungar. Varför har vi inte vetat detta innan…? Bara helt amazing!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: