Dans med svåra steg

Min resa med autism, epilepsi, ADHD och IF i familjen

Kanske var det någon som läste mitt senaste inlägg som undrade varför jag ger Linus probiotika. Jag kan inte så mycket om det än, men det jag har läst har gjort mig nyfiken. Jag ska berätta vad som gjorde att jag bestämde mig för att prova, med förbehållet att jag verkligen inte är någon expert inom området.

Många barn med ADHD eller autism har också problem med mage och tarm (ca 60 %), exempelvis frekvent förekommande lös avföring. Linus har det och jag känner fler föräldrar vars barn har autistism som vittnar om samma sak. Det är väl ett märkligt sammanträffande? Jag tror inte att det beror på slumpen. På något sätt finns det ett samband… Har dessa barn med autism en obalans i sin tarmflora? Varför? Och hur mycket påverkar det deras mående och beetende?

Det finns forskning som visar att nyttiga bakterier, så kallat mjölksyrabakterier eller probiotika, har stor positiv inverkan på vår hälsa. En frisk tarmflora i balans påverkar högst sannolikt vårt immunförsvar eftersom en stor del av vårt immunförsvar finns i tarmen. Men hur ser koppling ut mellan mage/tarm och hjärnan? Kan vår tarmflora påverka det psykiska måendet? Kan det vara så att obalans i tarmfloran påverkar hjärnan negativt och därmed svårighetsgraden av autism och ADHD, till exempel problematiska beteenden, oro och kognition? Det finns forskare som tror det. En teori som det forskas kring just nu är om tillskott av ”goda bakterier” kan förbättra symtomen vid autism och ADHD.

Jag tänker på Linus ständiga infektioner som han haft sedan han var en vecka gammal. Jag tänker på hans eksem som hela tiden blossar upp på nytt. Jag tänker på hans obalans i mage/tarm. Och jag undrar klart, finns det en chans att något av detta kan mildras om Linus får tillskott av probiotika? Skulle det kunna påverka oro, koncentration, beteende osv? Jag och hans allergiläkare kom in på detta då vi pratade om hans eksem sist. Hon tyckte absolut att jag skulle testa och tipsade om Lactobacillus rhamnosus LGG, som det ska ha gjorts mycket forskning kring. Jag köpte en burk samma dag. Nu har han fått det i 2 veckor. Vi har sett mycket utveckling på den tiden! Ett rent sammanträffande med ett utvecklingssprång? Eller har probiotikan bidragit till att Linus haft lättare att fokusera och kommunicera…? Igår, en vecka före sin 5-årsdag, chockade han oss alla med att göra sitt första försök till huvudfoting!!! Jag var lika exalterad som när barnen lärde sig gå.

Bloggen (och andra relaterade bilder) kan nu även följas via Instagram: dans_med_svara_steg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: