Dans med svåra steg

Min resa med autism, epilepsi, ADHD och IF i familjen

Syskonet bredvid våra små hjältar är precis lika mycket hjältar! Här är Linus fantastiska storasyster som kan honom så bra och har en ängels tålamod. Hon vet alla triggers och hon kan lugna, trösta och avleda ❤ Ibland är det hon som når fram när inte vi kan.

Vår fantastiska Hannah

Utdrag från boken och kapitlet I skuggan av ett syskon: ”Hon ger sig fast hon vet att hon har rätt, sväljer protesten, och vi ger varandra en menande blick istället. Hon väntar på att få hjälp trots att hon var först, väntar på att få berätta något fast det var hennes tur.

Jag vill kunna lyssna mer, spela mer spel, diskutera mer, laga mat tillsammans, gosa och kramas mer! Det gör mig ledsen när hon hamnar i kläm, när hon råkar hamna ”i skottlinjen” eller inte hörs när hon försöker berätta något viktigt. När hon försöker och försöker, men vi bokstavligen inte hör för att ljudmattan är så hög och konstant.

Jag skrev i ett inlägg gällande korttidsboende för några veckor sedan att syskonperspektivet borde väga ännu tyngre vid ansökan om olika stödinsatser till familjen. En av Barnkonventionens fyra grundprinciper är ”Barnets bästa ska alltid komma först” och det ska beaktas vid alla beslut som fattas runt barn. Men vilket barn? Har alla barn samma rättigheter? Frågan om avlastande stödinsatser som t.ex. korttidsboende och familjehem handlar inte bara om barnet med funktionsnedsättningar eller föräldrarnas behov av vila – den handlar även om det där fantastiska syskonet.

Syskonet som tidigt får lära sig hur hen ska prata, bemöta och vara runt sitt syskon med funktionsnedsättningar. Syskonet som alltid får anpassa sig, vänta, som tidigt får bli självständig och vars liv begränsas på olika sätt. Det är också ett barn – ett barn vars barndom pågår här och nu och som också borde ha rättigheter. Att ibland få känna att man kommer först. Det ger en möjlighet att vakna till ett lugnt hem och äta en frukost med sina föräldrar. Kunna prata om ditt och datt, prata när tanken kommer och inte ”sen” hela tiden.

Dessa syskon – vilka hjältar ❤
Älskar dig Hannah!

Boken kan beställas via alla nätbokhandlare som tex bokus.com eller direkt i förlagets bokshop på http://www.bod.se.
Följ på Instagram: marionettmamman.

%d bloggare gillar detta: