Dans med svåra steg

Min resa med autism, epilepsi, ADHD och IF i familjen

Efter att Linus hade fått epilepsi 2014 kom jag över nätet i kontakt med andra föräldrar i liknande situation och en av dem var Anna Lund. Jag har följt henne via Instagram sedan dess. För nån månad sedan insåg vi att vi just nu kämpar med samma fråga mot våra respektive kommuner och vi bestämde oss för att tillsammans göra ett försök att påverka till förändring på nationell nivå. Nu har vi gjort en film som beskriver problematiken (5 min) och startat en nationell namninsamling! Så hjälp oss, skriv under om ni håller med och sprid den vidare. Länk till namninsamlingen: Alla barn i särskolan ska få skolskjuts även till/från fritids

Tack Erik Hjortek för all hjälp med filmen!

I namninsamlingen beskriver vi de främsta argumenten såsom det långa avståndet mellan hemmet och skolan/fritids, svårigheten att hålla sina arbetstider då man plötsligt ska agera skolskjuts två gånger om dagen, aspekten att alla föräldrar inte har körkort och/eller bil samt hur färdtjänsten som alternativ innebär nya chaufförer och mer otrygga resor. Förutom de vi nämner i filmen innebär nuvarande system en massa onödig byråkrati med nya ansökningar, intyg som ska fixas, intervjuer och bedömningar. Och hur kan Sverige ha ett system där familjer kan falla rakt mellan stolarna – t ex ett barn som inte beviljas färdtjänst utan ledsagare i kombination med att familjen inte har egen bil. Vad gör man då?!

Vi har bil och vi turas om att köra, men för mig är dessa 2,4 mil om dagen på studiedagar och lov verkligen ett stressmoment. Mitt i Malmö mellan klockan 7.30-8 och 15.45-16.15 är det mycket trafik att koncentrera sig på samtidigt som Linus kräver uppmärksamhet. Jag beskrev vad som pågår konstant i bilen i ett inlägg förra sommaren:
Linus älskar att åka bil. Jag älskar däremot inte alls att köra genom stan med all trafik och en mycket sprallig klåfingrig liten kille bredvid mig. Är alldeles för stresskänslig. Konstant i ögonvrån viftandet med ”böjaren” i handen (en tandborste) och en ljudmatta till radion som gärna ska höjas varvat med:
-Kolla mamma, kolla EN gång, KOLLA! (pekar på nån punkt på tandborsten eller nån annan detalj)
-Jag kan inte, jag kör.
-KOLLA DÅ!
-Jag måste titta på trafiken.
-Kan man ändra musiken på radion?
-Nej det är de som arbetar på radion som bestämmer musiken.
-Varför kan man inte ändra?
-Det är bara de på radion…(avbruten)
-Kolla mamma, kolla EN gång, KOLLA DÅÅÅ!
-Jag kör…
-Kan man ändra musiken på radion? -Varför kan man inte ändra musiken?
-Det är de på radion som bestämmer…
-Kolla, bara EN gång!

För Anna som jag startat namninsamlingen med är avståndet ett stort problem. De bor på Gotland där det endast finns ett särskolefritids. De har sex mil enkel resa till skolan/fritids. Sex mil. På Gotland får man inte ens skolskjuts hem en skoldag om barnet har fritids efteråt, vilket en majoritet av arbetande föräldrar såklart behöver. Så alla skoldagar får de köra 12 mil för att hämta på fritids efter arbetsdagen. På lov- och studiedagar innebär det totalt 24 mils körning. Färdtjänst? Nej, beviljas inte utan ledsagare, precis som för Linus. En så totalt orimlig situation!

Avslutar med ett citat från vår film: ”Barnen i Sveriges grundsärskolor har inte lika rätt till att delta i utvecklande fritidsverksamhet och social gemenskap och föräldrar runt om i Sverige har inte lika möjlighet att arbeta”. Hjälp oss att försöka påverka utbildningsminister Anna Ekström, utbildningsdepartementet och riksdagen – skriv under vår namninsamling och dela den gärna vidare. För lika rättigheter och möjligheter för barnen i särskolan, för barnens bästa i enlighet med barnkonventionen och som avlastning till föräldrar som redan har ”extra allt” i sitt föräldraskap!

Tidigare inlägg kring problemet:

Låt barn i särskola få behålla sin trygga skoltaxi även till fritids
I byråkratins dumma snårskog (om färdtjänst som alternativ)
Malmö grundskolenämnd – vad är barnets bästa?
Intervju i Skånska dagbladet mars 2021
Min insändare i Sydsvenskan 28 mars 2021
Intervju P4 Gotland med Anna Lund

%d bloggare gillar detta: