- Barnkalasdax! Att våga, anpassa och lyckas.När Linus fick diagnosen autism snurrade så många små som stora tankar runt i huvudet. Allt från funderingar kring hur han skulle utvecklas, vilken skola han kommer klara, om han kommer kunna bo ensam och ha ett jobb till mer ologiska detaljerade tankar som ”Tänk om han aldrig blir bjuden på barnkalas!”. Det kanske låter …
Fortsätt läsa - Jul, jul, strålande jul…December är här – en favoritmånad för många barn. Så mycket spänning, förväntan, härliga sånger, lussefirande, pyntande och pysslande. För ett barn med autism kan däremot december vara en stressande månad med ökad oro. Tänk dig att du ogillar förändring och gillar det förutsägbara och rutiner. Tänk sen på allt som vi gör annorlunda och …
Fortsätt läsa - Mutad till framgång!Alla barn är olika bra på olika saker, men när barnet har autism är variationerna ofta stora. De har en ojämn ”begåvning”. Exempel kring fyra olika områden – motorik, läsa/skriva, räkna och vardagliga färdigheter: Ett neurotypiskt barn varierar i sina förmågor mellan de olika områdena men inom ”normalspannet” eller åtminstone nära. Ett barn med autism …
Fortsätt läsa - Om att bli bränd på olika sättDet händer ganska ofta att det gått bra på förskolan, men när vi kommer hem är Linus helt ur balans. Idag läste jag en fantastisk liknelse som förklarar varför det är så här, speciellt för barn med autism och adhd. Det är behandlingspedagog Lina Melander som formulerat den på sin hemsida. Hon kallar den Solen. …
Fortsätt läsa - Framsteg med kommunikation och bilderNär jag eller Jocke ska lämna huset vill Linus följa med och han bryter ofta ihop om han inte får. Men idag inträffade följande: Jag ska bara bort med soporna, sedan ska jag natta Linus (sover middag fortfarande). Linus vill följa med men jag säger nej. Då säger Linus entusiastiskt ”Vi gör så här, om …
Fortsätt läsa - Kurragömma med bildstödKurragömma – denna enkla lek men som är så svår i början. Alla små barn täcker t.ex.ansiktet och tror att de inte syns 🙂 Men har man autism kan det vara fortsatt svårt av flera olika anledningar. Så här är det hos oss varje gång: Linus föreslår entusiastiskt att vi ska leka kurragömma, han vill …
Fortsätt läsa - Lyckan med att lyckasTänk dig att du är otroligt intresserad av musik. Du fullkomligt älskar att lyssna på musik eller spela piano och sjunga. När du gör det, mår du bra inombords. Du känner lugn och harmoni. Allt annat är oviktigt. Men mitt i din favoritsång kommer en vän och kräver att du ska bygga ihop ett vitrinskåp. …
Fortsätt läsa - Bristande automatisering – så viktigt att förståVi har börjat träningen nu. Vissa saker går bättre än förväntat, andra är svåra för Linus. Vi ska bl.a. träna turtagning med Memory, men vi fick börja med att träna på att para ihop lika. Här blev jag förvånad över att jag faktiskt får honom att sitta fem minuter i stöten vid bordet och para i …
Fortsätt läsa - Barnets stund & bildstödÄven om inte MII startat (Mångsidiga Intensiva Insatser), så har vi ”tjuvstartat” kan man säga. Vi har träffat specialpedagog för att börja introducera bildstöd och veckoschema. Vi var skeptiska först, vad skulle vi ha bilder till när Linus förstår vad vi säger? Men sedan förstod vi att han behöver se vad som ska hända pga. …
Fortsätt läsa - Sänkta krav & lärande lekVi är inne i en lite lugnare period* (peppar peppar!!). Det finns som vanligt alltid många tänkbara anledningar till de speedade svårare perioderna – önskar jag visste. Vi höjde hans Frisium i samma veva som det startade i december. Den medicinen som läkaren sa kunde vara dämpande/lugnande. Förra veckan fick vi träffa hans neurolog på …
Fortsätt läsa