Dans med svåra steg

Min resa med autism, epilepsi, ADHD och IF i familjen

Linus fullkomligt älskar karuseller, men att besöka en nöjespark tar mycket energi för ett barn med autism. Mycket folk, ljud och stimuli påverkar hjärnan negativt, då allt går rakt in. Att vänta i köer är också svårt. Linus klarar ett fåtal köer, men det kräver så mycket av honom att risken är stor för att han till slut går i totalspinn och sedan kraschar.

Vi har tidigare besökt Tivoli, Bakken och Tosselilla. För att ev få anpassningar där måste vi förklara Linus diagnoser och utmaningar vid varje attraktion, vilket känns jobbigt och osäkert. I tisdags var vi på Liseberg och WOW så fint de anpassat för barn med funktionsnedsättningar!

Man ska ha med ett intyg som beskriver barnets behov. Alltså egentligen inte diagnoserna utan vad barnet har svårt för. Linus har t.ex. svårt att vänta och behöver hjälp i/ur alla attraktioner och en av oss bredvid under åktur.

Jag fick ett ledsagarband i gästservice. Med det kunde jag och Linus gå in via utgången till karusellerna och han slapp köa. Inga förklaringar behövdes, alla var så vänliga och tillmötesgående. Just att slippa förklara gång på gång var guld värt för mig.

Vid autism kan det vara svårt att avsluta en aktivitet på kommando, som när en karusell tar slut. Men med ledsagarbandet kunde vi flera gånger sitta kvar och åka ett varv till när Linus hade svårt att bryta. Återigen, inga ord behövdes, jag bara pekade.

TACK Liseberg för att ni ligger i framkant och underlättar för familjer med barn som har dolda funktionshinder att besöka en nöjespark!

%d bloggare gillar detta: