Dans med svåra steg

Min resa med autism, epilepsi, ADHD och IF i familjen

Den 2 april har FN utsett till Världsautismdagen. Syftet med dagen är att uppmärksamma autism och på så vis skapa en ökad förståelse och kunskap. Något jag insåg tidigt var att inget barn med autism är det andra likt. Man kan beskriva inom vilka områden autismen yttrar sig (begränsningar i socialt samspel och kommunikation samt begränsade upprepade beteenden, intressen och aktiviteter t.ex.) men variationerna är ofantliga.

Barnkanalen valde att uppmärksamma dagen med ett reportage om autism (LÄNK). Jag tycker att det är 13 minuter väl värda att se och att visa för sina barn! Jag blev lite berörd faktiskt. Det måste vara en tuff rörig tillvaro, framför allt för de små. Vilken ansträngning – varje dag. Jag önskar att jag förstod och visste vad jag mer kan göra för att ge Linus en lugnare tillvaro. Testet de gjorde med hushållsrullen för att illustrera hur fokusförmågan kan vara vid autism – Linus mitt i prick!! Hans fokus kan vara skarpt men alltid extremt smalt och allt som är utanför den minimala cirkeln, finns inte…

Vill du möta fler superhjältar? I oktober 2016 skrev jag ett inlägg om några av alla de fina barn jag på ett eller annat sätt lärt känna det senaste året. Läs gärna och se hur olika det kan vara.

Avslutar med ett favorit-i-repris-citat, för jag tycker verkligen att de här barnen är små hjältar. Fina ord från en av alla fantastiska föräldrar jag lärt känna efter Linus autismdiagnos:
”Autistiska barn är superhjältarna som går mitt ibland oss.
Du ser inte utifrån vilka de är, men de finns där och utkämpar stordåd varje dag.
De kämpar för att världen ska bli lite mer välkomnande för alla, oavsett vem du är eller hur du fungerar.”
-Bina Gustawsson

Vill du veta mer om autism?
1177
e-autism – webbutbildning
Webbutbildning om autism riktad mot föräldrar (Region Skåne)

2 reaktioner på ”De osynliga superhjältarna – Världsautismdagen 2017

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: