Dans med svåra steg

Min resa med autism, epilepsi, ADHD och IF i familjen

Idag var det skolavslutningen! Linus har haft en så fin dag i skolan och hemma väntade överraskningen vaccinerade mormor och morfar!

Han slutade årskurs 3, fast det borde vara årskurs 2*. Linus ska nu upp till årskurs 4 fast han inte är godkänd i särskolans krav i svenska. Mina protester hjälpte inte.

Ett år mindre i grundskolan får de barn som pga. sina funktionsnedsättningar inte klarar att gå i den viktiga obligatoriska förskoleklassen, som behöver särskolans miljö och pedagogik direkt.  Då är det tydligen inte viktigt med det där året? Eller glömdes barnen bort av politikerna när förskoleklassen blev obligatorisk?

Barn som har allra svårast att förstå,  lära och minnas får ett år mindre i skolan.  Det skaver i mig. Jag har försökt men han får inte gå om.  Jag måste försöka acceptera att barn i Sverige inte har lika rätt till tio skolår. Acceptera med näven hårt knuten i fickan och en sorgsen känsla i hjärtat. Det här kunde jag inte hjälpa honom med.

Heja dig Linus! Du kämpar på så bra,  du gör framsteg trots att du måste fightas med epilepsi och så mycket annat varje dag 🌟 Jag fortsätter göra allt och lite till för att bana en bra väg för dig! ❤

*2018 blev förskoleklassen obligatorisk för alla barn i Sverige, förutom för de med intellektuell funktionsnedsättning. De fick välja på ett extra år i förskolan, försöka klara ett år i vanlig skola eller börja särskolan årskurs 1 och få ett mindre skolår.

%d bloggare gillar detta: